Kreativní lidé

Garant aktivity

doc. PhDr. Ladislav Zilcher, Ph.D.

Projektový tým

Zahrnuje osoby ze všech osmi fakult univerzity.

Cílem klíčové aktivity je nastartovat proces zvyšování vzdělanostní úrovně v regionu, a to od předškolního, přes základní a střední, až po celoživotní vzdělávání, dále vytvořit robustní systém podpory pro školy, učitele, žáky i další zájemce o vzdělávání.

Aktivita usiluje o kvalitativní proměnu vzdělávací soustavy v kraji. Ve střednědobém horizontu je cílem zkvalitnit vzdělávací soustavu tak, aby se zvýšila kvalita vzdělávání v jednotlivých segmentech školských systémů, avšak také aby vzdělávání připravovalo děti, žáky a studenty na realitu života v post těžebním regionu. Zkvalitněním vzdělávání projekt cílí také na snížení počtu žáků, kteří předčasně ukončují svou vzdělávací dráhu, v čemž je region Ústeckého kraje dlouhodobě nejhorší v ČR. Dané intervence se týkají také osob a žáků, kteří jsou dlouhodobě ohrožovány sociálním znevýhodněním, jenž má negativní dopad na výsledky vzdělávání a nízkou motivací žáků a studentů ve vzdělávání pokračovat.

Plánované aktivity se zaměřují přímo na podporu osob v regionu, přičemž prioritní zaměření je na osoby s vyšším transformačním potenciálem v regionu (učitelé, osoby ohrožené sociálním vyloučením a předčasným odchodem ze vzdělávání, aktivizace společnosti z hlediska její identifikace s místem bydliště a regionem).