Jak je zajištěna bezpečnost potravin. Jak se schvalují a hodnotí nové potraviny a geneticky modifikované organismy.

KA1 A 1.6. Využití veřejného zdravotnictví ve společnosti

  • Kdy: 4. 12. 2025, 9 – 11 hodin
  • Kde: FZS UJEP, učebna č. 1.01, Sociální péče 3652/13, 400 11 Ústí nad Labem (v areálu Masarykovy nemocnice)
  • Kontakt: Mičíková Lucia

Přednáška popisuje hlavní cíle v oblasti ochrany spotřebitelů, principy analýzy a řízení rizik, úlohu monitoringu cizorodých látek, strukturu dozorových orgánů a význam komunikace o riziku.

Dále představuje aktuální Strategii bezpečnosti potravin a výživy do roku 2030 včetně spolupráce na národní i evropské úrovni.

Schvalování nových potravin, které nebyly v Evropské unii běžně
konzumovány před rokem 1997.

Patří sem například oleje z řas, chia semínka, jedlý hmyz nebo kultivované maso.

Přednáška vysvětlí, jak probíhá jejich hodnocení a schvalování podle evropské legislativy, proč je důležité ověřit jejich bezpečnost.

Přednáška objasní celý proces povolování geneticky modifikovaných organismů a práci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin.

Přednášející: Ing, Ondřej Horák, Ing Petr Beneš, Ing. Michaela Urbánková z Odboru Bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství.

Přednáška je určená pro laickou veřejnost i odborníky z praxe.


Akce je realizována v rámci projektu RUR – Region univerzitě, univerzita regionu, reg. č. CZ.10.02.01/00/22_002/0000210.